Person holding red umbrella in rain

Den Internasjonale Horedagen

Den andre juni 1975 okkuperte sexarbeidere kirker i Frankrike. Det startet i Lyon, og totalt fem kirker ble okkupert av sexarbeidere, over åtte dager. Protesten deres handlet om vold fra politiet, urettferdige bøter, og kriminalisering av tredjepart som gikk utover deres venner, kjærester, hverandre, og arbeidsgivere (du kan godt si hallik, men sørg for at du ikke gjør det på en stygg måte). 

De fleste av oss vet lite om den internasjonale horedagen/ sexarbeiderdagen. Selv visste jeg ingenting før to år siden, enda jeg har vært i sexindustrien lengre enn to år. Merkelig? Egentlig ikke. Historiene våre bli konstant omskrevet og sexarbeidere blir utelatt. Sangere, politikere, spioner, krigshelter, gitarister, diktere, forfattere. Vi finnes i alle samfunnsgrupper, men det faktum at vi har solgt sex blir ofte utelatt. Det er ikke nødvendigvis slik at vi skammer oss over det, men at stigma rundt er så stort at det blir en hemmelighet man ikke vil slå hull på. “Nei, den delen snakker vi ikke om, hen hadde det sikkert forferdelig, så av respekt så har vi utelukket det fra historien.”. Billie Holiday, Mata Hari, Tom Morello, Malcom X, Maya Angelou, Amanda Palmer, Rupert Everett, og så videre. Jeg tror ikke at absolutt alle i verden som har vært en sexarbeider trenger å rope det utover byen, men vi hjelper ingen med å dekke over fortiden. Vi hjelper ingen med å skrive ut sexarbeidere av historien. 

Det er 45 år siden okkupasjonen i Frankrike og jeg lurer på hvor langt vi har kommet? Sexarbeidere verden over opplever fremdeles vold fra politiet, urettferdige bøter, og kriminalisering av tredjepart. I Norge er det ulovlig for oss å jobbe sammen, kjærester og venner er mål for politiet, og migranter blir deportert for egen regning. Gatearbeidere melder om økende trakassering fra politiet som tross alt skal være der for å hjelpe dem. Det er ikke ulovlig å selge sex i Norge. Helsevesenet snurper sammen munnen og tar på doble sett med hansker om vi er ærlige om jobb. Stigmatisering skal ikke forekomme, men det er nå engang her vi er. 

Må vi okkupere kirker igjen? En stor forskjell på da og nå er at den katolske kirken hjalp sexarbeiderne i Lyon. Noe i meg tviler på at kirkene i Norge hadde invitert oss til å okkupere åtte dager i strekk. Jeg håper jeg tar feil.